9 февруари е Световен ден за безопасен Интернет
Сряда, 10 Февруари 2010 09:10

    Международната асоциация по самозащита, лична охрана и сигурност напомня, че днес е Международен ден за безопасен Интернет. Инициативата е ежегодно събитие, чиято цел е да повиши сигурността и отговорността при употребата на новите технологии и особено сред децата и младежите.

    Чества се от 2004 г. през първия вторник на м. февруари в страните от Европейския съюз под патронажа на комисаря на Европейската комисия за информационното общество и медиите.
    Тази година вниманието на младите е насочено върху отговорността за това, което публикуват. Избрано е мотото "Think B4 U post!" (Мисли, преди да качиш снимка онлайн).
    Интернет и мобилните технологии дават много възможности на децата и младите хора за информиране, общуване и забавления. Тинейджърите, които са основните потребители на Чат и социалните мрежи, с използването им изразяват своята идентичност. Но в повечето случаи не си дават сметка, че в Интернет тяхното лично пространство, сигурност и безопасност са най-уязвими. Младите хора не дооценяват риска от достъпната за всеки лична информация, която те сами публикуват в мрежата. И най-невинните им снимки могат да бъдат използвани в недоброжелателен контекст. А собствените им данни да бъдат мишена.
    Според психолозите, трябва да се спазва правилото "3-6-9-12", според което дете до 3 годишна възраст не бива да гледа телевизия, до 6 години не трябва да използва компютър, до 9 години е забранено използването на Интернет, а до 12 годишна възраст това да става само в присъствие на родител.
    Младите хора трябва непрекъснато да бъдат обучавани да управляват отговорно своята онлайн самоличност, с помощта на настройките за поверителност. Необходимо е да им се напомня, че винаги трябва да мислят за последиците при всяка една регистрация, попълване на лични данни, комуникация или споделяне на видео или персонални снимки. Децата трябва да помнят, че престъпниците и посегателите също са с достъп до Интернет. И че всичко, което сами са публикували веднъж в пространството, остава завинаги достъпно за всеки.
    На сайта на горещата интернет линия (web112.net) могат да се подадат сигнали за всякакъв вид измами и тормоз срещу непълнолетни.

 

Галерия

Посетете още:

www.coe.bg
Информационен офис на Съвета на Европа
www.ecri.coe.int
Съвет на Европа: Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността
www.un.org
ООН
www.curia.europa.eu
Съд на европейските общности
www.amnesty.org
Включва връзки към уебсайтове на “Амнести Интернешънъл” в цял свят
www.hrw.org
Организацията “Хюман райтс уоч” е отдадена на защита на правата на човека на хора от цял свят
www.minorityrights.org
Международната група за правата на малцинствата подкрепя правата на етнически, езикови и религиозни малцинства
www.globalissues.org
Права на човека, проблеми, свързани с търговията, геополитика
www.unicef.org
Конвенцията на Обединените нации за правата на детето
www.bghelsinki.org
Български Хелзинкски комитет